Straka obecná

Pica pica

Kdo jsem?

Jsem výrazná jak černobílou barvou, tak hlasitým křikem (náš bojový pokřik je kšak kšak). Taky jsem poměrně veliká - délka těla je 40–51 cm, ale 20–30 cm z toho je ocas. Rozpětí křídel je 52–62 cm. Samec bývá větší než samice. Hnízda máme nepořádná, neuklizená, ale zato se stříškou z větví. Bývá v něm až 8 vajec, starají se o ně oba rodiče.

Kde žiju?

Nemám ráda polní lány bez stromů ani naopak příliš rozsáhlé lesy. Vlastně se mi nejvíc líbí u lidských obydlí a v parcích.

Co mi chutná?

My straky zvládneme sníst vše včetně odpadků. V přírodě se živíme převážně různým hmyzem, drobnými savci (hraboši), plazy, ptačími mláďaty nebo mršinami, ale také semeny a bobulemi, kolem lidských obydlí sežereme vše, co najdeme.

Věděli jste, že...?

Lidé nás nemají rádi, že prý krademe lesklé předměty, což dokázáno není, a proto, že vybíráme hnízda (k tomu se přiznáváme).. Jsme ale velmi inteligentní, máme v poměru k tělu stejně velký mozek jako primáti. Máme vlastní sociální rituály a dokonce se poznáme v zrcadle, a to jako jeden z mála živočišných druhů.
Scroll to Top